dilluns, 6 de juny del 2011

Llums i ombres: visita virtual a la Setmana Santa de Tarragona

Un dels llocs més emblemàtics per veure passar la processó: Pla de la Seu


Es considera que els orígens de la Setmana Santa de Tarragona cal cercar-los a mitjan segle XVI. Gràcies a aquesta llarga tradició, avui dia aquesta celebració és una de les més multitudinàries i participatives de totes les que es produeixen a la ciutat: es calcula que en la Setmana Santa de Tarragona hi participen de manera directa uns 5.000 confrares.

Les celebracions tenen com a protagonistes els viacrucis de les diferents confraries, la processó del Dolor del Dimecres Sant i la processó del Sant Enterrament del Divendres Sant. Aquesta darrera és la més multitudinària, la qual se celebra al capvespre pels vells carrers de la Part Alta de la ciutat.

La processó ha estat declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya i Festa d’Interès Turístic Nacional a tot el conjunt de la Setmana Santa de Tarragona.




Les fotografies que hem preparat per a Panorama.cat es van fer durant la Processó del Divendres Sant, la més viscuda i sentida de totes les que es fan per Setmana Santa. Les panoràmiques es fan fer en diferents indrets de la Part Alta de la ciutat, concretament des del Pla de la Seu, la plaça de Santiago Rusiñol, la plaça del Rei, al carrer de les Escrivanies Velles, etc.



La cantonada entre els carrers del Claustre i de les Escrivanies Velles és un dels més complicats de tot el recorregut, a causa principalment de l’estretor dels carrers, de la presència de balcons sortints i al fet que els passos han de fer un gir de noranta graus en molt poc espai per maniobrar. Aquí en podeu veure la panoràmica.



Un altre punt interessant del recorregut el trobem a la plaça de Santiago Rusiñol, situada a tocar dels porxos de la Merceria. Des d’aquest indret es té una posició privilegiada que ens permet observar, a més de la façana de la catedral, el passos que transiten pel Pla de la Seu i els que giren carrer Major avall. Des del capdamunt de les escales del Pla de la Catedral aquesta visió encara serà més espectacular: veieu-ne aquí la panoràmica des de la plaça de Santiago Rusiñol i aquí la panoràmica des del Pla de la Seu.

Les dificultat tècniques a l’hora de fer les panoràmiques van ser importants: al moviment continu de la gent i la falta de llum, caldria sumar-hi la presència intermitent de la pluja que, enguany, es va fer notar més del compte. El resultat van ser unes panoràmiques no del tot satisfactòries: l’ús d’ISO altes es tradueix en fotografies granulades que fan perdre definició, i el processament en HDR d’un sol arxiu RAW per superar les diferències de llum (únic procediment possible quan hi ha gent movent-se) no es pot comparar amb l’ús de 3 imatges HDR per cada angle fotografiat.

No obstant això, aquí us presentem aquesta visita virtual per la processó del Divendres Sant de la Setmana Santa de Tarragona, més que digna si tenim en compte què representa fer fotografia panoràmica immersiva de nit, amb molta gent i amb la presència de la pluja.

2 comentaris:

  1. A Internet hi varem trobar un portal que ens va cridar l’atenció. Es tracta d’una d’aquelles panoràmiques virtuals que l’objectiu gira a dreta o esquerra, i puja o baixa a voluntat del visitant, oferta per Panorama.cat
    En aquest cas concret ens ofereix una visita virtual a la barraca del Manilles (Alt Camp), que la revista Pedra Seca ja va donar a conèixer en motiu de la seva restauració a càrrec de la Fundació Territori i Paisatge, amb la col·laboració del Centre Excursionista de Catalunya i de la mateixa revista Pedra Seca.
    Cal admetre l’efectivitat visual d’aquest sistema, però, sense conèixer les possibilitats del programa veiem que només ens ofereix panoràmiques de la cara frontal de la barraca del Manilles i dels conreus que té al davant, no ens ensenya els darreres.
    Acompanya les imatges un acurat croquis de la planta de l’esmentada barraca, original dels amics del Drac Verd de Sitges i un text que en no estar signat per ningú en particular, hem d’atribuir al mateix equip de Panorama.
    En el títol d’aquest text hi podem llegir: Panoràmica virtual de la Barraca del Manilles, a la ruta de la Capona.
    Si algú es pensa que visitant la ruta de la Capona podrà veure la barraca del Manilles, està ben equivocat, perquè aquesta barraca mai ha format part d’aquesta ruta.
    La ruta de la Capona està ubicada en el terme municipal del Pla de Santa Maria, i la barraca del Manilles ho està en el terme municipal de Santes Creus i evidentment forma part de la ruta de les barraques de Santes Creus, que res té a veure amb l’altre.
    Si des de la Capona hom vol anar a veure la barraca del Manilles té dues opcions, o bé anar-hi camp a través saltant alguns marges amb alçades considerables, cosa incòmoda i no a l’abast de tothom, o bé fent una bona volta que li prendrà gran part del matí.
    Una cosa semblant passa amb la barraca del Man, que també ens en parla PANORAMA.CAT i que tampoc no ha format mai part de la ruta de la Capona.
    Revista Pedra Seca
    pedraseca@gmail.com

    ResponElimina
    Respostes
    1. Efectivament, ni la barraca del Manilles ni la del Man formen part de la Ruta de la Capona del Pla de Santa Maria. Malgrat estar-hi situades molt a prop, no figuren a la informació que l'Ajuntament del Pla ha editat sobre aquesta ruta. No obstant això, vam incloure aquesta denominació a les nostres panoràmiques per situar les barraques geogràficament, atès que ara ja hi ha molta més gent que coneix la Ruta de la Capona. Senzillament és una indicació geogràfica per ajudar a contextualitzar les magnífiques barraques del Manilles i del Man.

      Elimina