dimarts, 26 de gener de 2010

Vallbona de les Monges: fotografies panoràmiques i HDR (High Dynamic Range)El monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges és un monestir femení que pertany a l'orde del Cister i està situat a la comarca de l'Urgell. Va ser fundat a la primera meitat del segle XII, i la seva església és un exemple de transició del romànic al gòtic. La planta és d'una sola nau i de creu llatina, amb els absis rectangulars (fou dels primers temples en adoptar aquesta forma a Catalunya, abandonant així la típica forma circular dels absis romànics).

Pel que fa al claustre, cadascuna de les quatre ales és d'un estil diferent: romànic primitiu, romànic, gòtic i renaixentista. Conté nombroses tombes d'abadesses i nobles de famílies catalanes, entre les quals destaquen les de Violant d'Hongria (segona esposa de Jaume I el Conqueridor) i la filla d'ambdós, la princesa Sança.

També es conserva la imatge romànica de la Mare de Déu del Claustre, considerada la primera que presidí el temple durant la seva construcció. Segons Josep Joan Piquer, la imatge dataria de les darreries del segle XII o començament del XIII, posteriorment restaurada al segle XIV. La Verge té molta advocació pels pobles de la rodalia, i és invocada en els moments del part i contra les contínues sequeres que afecten aquesta regió.

En la guia virtual que presenta Panorama.cat del monestir de Vallbona de les Monges, s'ha utilitzat per primer cop la tècnica HDR (High Dynamic Range). Aquesta tècnica consisteix en prendre tres o més fotografies d'una escena estàtica: unes subexposades, altres de normals i, finalment, unes altres de sobreexposades. Aquestes imatges s'unifiquen posteriorment per aconseguir la nitidesa tant de les zones fosques com de les més il·luminades. Aquesta tècnica també es pot aconseguir amb una sola fotografia feta amb format RAW, la qual és processada amb un programa informàtic que "crea" tres fotografies idèntiques però amb diferent temps d'exposició. Val a dir, però, que la millor manera d'utilitzar el HDR és la primera tècnica que hem descrit perquè el software, en treballar sobre una sola fotografia, no deixa "d'inventar" les altres dues.

Amb un exemple potser es veurà més fàcilment. Aquí teniu dues fotografies: la primera és l'original presa amb format RAW, mentre que la segona és la processada:Com es pot observar, la fotografia original presenta parts sobreexposades (el campanar i part dels xipresos) i parts on manca llum (la font i l'enllosat del terra). En la foto processada, en canvi, apreciem que la part on hi havia un excés de llum ha estat compesada i s'ha enfosquit lleugerament, i que en la part que quedava fosca en l'original s'ha afegit llum i contrast. Tot plegat equilibra i compensa les diferents zones lumíniques de la fotografia per acostar-les més al que realment veu l'ull humà.

La fotografia panoràmica del claustre i el campanar s'ha fet seguit aquesta tècnica, així com la imatge de la plaça exterior amb les tombes i la portada gòtica de l'església:


En les altres panoràmiques immersives de Vallbona de les Monges no s'ha utilitzat el HDR. Són les fotos de capella de la Mare de Déu del Claustre, la vista de l'entrada a la Sala Capitular des del claustre, el cor de l'església, el creuer de l'església i l'interior de mateixa la Sala Capitular.

Podeu veure totes les fotos panoràmiques de Vallbona de les Monges al web de Panorama.cat.

2 comentaris:

 1. hola, por casualidad he encontrado este blog que está muy bien.
  Quería comentarte que yo también soy un gran aficionado a las panorámicas equirectangulares y esta última semana he tenido este problema de contraste en una panorámica que tenía que realizar en el atrio de una iglesia.La solución es el programa tufuse me gustaría que lo vieras ya que el efecto HDR es muy natural y elimina este problema.
  Por cierto yo también tengo un cutre blog, te mando enlace por si te interesa ver otras cosas o intercambiar opiniones.

  Saludos.
  Andrés.

  http://axarpano.blogspot.com

  ResponElimina
 2. Gracias Andrés por tu sugerencia. Yo utilizo Photomatix, que es un programa muy sencillo de utilizar y con resultados (creo yo) más que aceptables. Tiene dos perfiles de salida de archivos HDR: uno que le da un toque más "artístico" a las fotos (y que yo no recomiendo para panorámicas inmersivas) y otro que da un toque más realista a la fotos. Este último es perfecto para las panorámicas.
  En fin, creo que el HDR ayuda a resolver muchas situaciones comprometidas con la luz a la hora de hacer panorámicas.

  Saludos cordiales,

  Domènec

  ResponElimina