dimarts, 7 de gener del 2014

Barcelona insòlita (I)


D'arquitectura moderna a elements de la ciutat medieval, Barcelona ens sorprèn amb mil racons que a vegades passen desapercebuts i que cal cercar amb atenció.

Potser no és tan conegut que l'arquitecte Antoni Gaudí va deixar part del seu treball als Jardins de Pedralbes, en concret en una pèrgola parabòlica que dóna ombra als passejants i en una font dedicada a l'heroi grec Hèrcules. De Gaudí també podem visitar la Casa Vicens, lluny dels grans eixos turístics de la ciutat de Barcelona. Tot i que no puguem entrar al seu interior, la visió per fora d'una de les primeres obres de l'arquitecte bé es mereix una visita.

Si el que ens agrada és l'arquitectura més avantguardista, no podem deixar de visitar la clínica Barraquer, al carrer Muntaner. Impressiona la seva escala de caragol. L'edifici manté un aire centreeuropeu amb elements deutors de l'art déco.

Si girem la vista enrere, Ciutat Vella conserva encara algunes carasses de pedra que, situades en llocs estratègics dels seus vells carrers, indicaven als illetrats barcelonins on podien trobar els bordells i les cases de barrets. Cal aixecar la vista i buscar aquestes cares per la Ribera i el Born.

Del passat tumultuós de la ciutat també es conserven força vestigis curiosos. Al barri de Gràcia trobem encastat en una façana, com si d'un trofeu es tractés, una estrella de sis puntes damunt una bomba mig esclatada. No hem trobat més informació sobre aquest curiós element. I a l'església del Pi, en ple centre de la ciutat, encara es manté un grafit de la Guerra Civil que havia rebatejat aquest indret com "Plaça del Milicià Desconegut".


Cap a l'infinit: escala de caragol de la clínica Barraquer (1934-1940)

Homenatge al socialisme utòpic del s. XIX? Granada-bomba i estrella en una façana de Gràcia

Records ben vius de la Barcelona llibertària: grafit de l'església del Pi a l'actual plaça de sant Josep Oriol

Font d'Hèrcules de Gaudí: bust de l'heroi grec, broc amb un cap de drac i pica amb l'escut de Catalunya

Pèrgola parabòlica coberta d'enfiladisses que fan d'umbracle als Jardins de Pedralbes. Obra de Gaudí

Fulles de margalló al reixat de la Casa Vicens, una de les primeres obres de Gaudí

Carassa del segle XV que indicava la presència d'un bordell (la Ribera)

Carassa del carrer de les Mosques (el Born), conegut com 'Papamosques'. Indicava l'existència d'un bordell a prop