divendres, 7 de desembre del 2012

Camí de sirga de l'Ebre


Petits molls per a la pesca fluvial. Sant Jaume d'Enveja © Domènec Ribes Mateu

Les diverses civilitzacions que han transitat per l'Ebre han utilitzat el riu com la principal via de comunicació. Els ibers, els romans, els sarraïns, els cristians... carregaven les seves naus i, amb la corrent favorable del riu, les transportaven. Però per pujar riu amunt les mercaderies foren necessaris els animals de càrrega i els sirgadors, els quals empenyien amb cordes les embarcacions plenes de mercaderies des dels camins que vorejaven el riu.

Barqueta al Migjorn, prop de la casa del Sifon © DRM
El camí de sirga pujava per la riba i estava vinculat estretament amb els llaguts, embarcacions que navegaven per l'Ebre: aigües amunt transportaven arròs, i aigües avall pedres i fusta, matèries escasses al Delta. El llagut era arrossegat des de la ribera per animals, els matxos o per persones, els sirgadors.

Els camins de sirga foren molt importants tot al llarg de l'Ebre fins a la construcció dels primers embassaments a Riba-roja, Flix i Mequinensa, moment en què es posà fi a la navegabilitat del riu. Jesús Moncada donà a conèixer aquests camins de sirga de l'Ebre, i especialment el seu poble, Mequinensa. La seva novel·la ens parla d'una altra època i d'unes maneres de fer que el temps han anat esborrant.

Ara, però, un projecte mediambiental s'ha proposat de recuperar els antics camins de sirga de l'Ebre que encara es conserven. El darrer tram recuperat és el que va d'Amposta a la desembocadura del riu Ebre a l'illa de Buda. L'itinerari es pot fer a peu o amb bicicleta.

L'actuació que s'ha fet també ha recuperat el bosc de ribera del marge dret de l'Ebre i la Sínia, una construcció que servia per elevar l’aigua del riu per regar els camps més pròxims. Al llarg del recorregut podrem veure altres curiositats, com el baladre monumental de Balada, les illes de Sapinya i de Gràcia, "lo Passador" que uneix Deltebre i Sant Jaume d'Enveja, el bosquet de la Comandanta i la gola de Migjorn.

Ruta en BTT de l'Aldea a Camarles passant per la gola de Migjorn i l'illa de Buda:

http://www.everytrail.com/view_trip.php?trip_id=1610939

La Sínia, construcció que elevava l'aigua del riu per regar els camps propers © DRM

L'illa de Sapinya © DRM

Pou i caseta típica del Delta © DRM

L'Ebre des del pontet de l'illa de Gràcia © DRM

Prop de la Comandanta © DRM

Camps d'arròs inundats al canal de la dreta de l'Ebre © DRM

Prop de l'illa del Riu © DRM
Els bous formen part de la identitat del Delta. Deltebre © DRM
L'església de Sant Jaume d'Enveja © DRM